piątek, 26 września 2014

Zapiekane ziemniaki z musem fasolowym


Tak, tak, pojawił się przepis co niechybnie wskazuje na to, że znowu dopadło mnie lenistwo. Nie wiem czy winić za to jesień, zmęczenie, przesilenie ale wiem, że najchętniej zagrzebałabym się w koc razem z książką i nie wychodziła aż do wiosny.

Dziś więc prosty przepis na obiad, kolację, lunch jak kto woli. Pierwszy raz danie to miałam okazję skonsumować w pewnej warszawskiej knajpce i zasmakowało mi tak bardzo, że podjęłam próbę zrekonstruowania go w domu. Było to parę lat temu a ja wciąż uwielbiam ten smak. 

Przepis jest bardzo prosty.

Potrzebujemy:
ziemniaki w ilości stosownej do apetytu
oliwę do skropienia powyższych
startą mozzarellę
puszkę czerwonej fasoli w zalewie własnej
sól, pieprz,
ząbek czosnku
pół cebuli 
paprykę drobno pokrojoną
gęstą śmietanę 18 proc

Ziemniaki obieramy i kroimy na niezbyt grube plastry. Polewamy odrobiną oliwy i mieszamy aż ziemniaczki całe pokryją się tłuszczem. Wykładamy plasterki na blachę i pozwalamy im piec się w piekarniku w temp 220 st aż do zrumienienia (ok 20-30 min). Pod koniec pieczenia na każdy plasterek wykładamy mozzarellę i zapiekamy jeszcze chwilę aż do rozpłynięcia sera. 

W międzyczasie odsączamy fasolę z zalewy i miksujemy na gładką masę razem z cebulą i czosnkiem. Dodajemy przyprawy. Muszę przyznać, że czasami pomijam cebulę w przypływie lenistwa jednak w takim wypadku staram się nadrobić smak dodając szczypior jako 'posypkę' (co widać na zdjęciu ;))

Mus fasolowy wykładamy na talerz. Obkładamy ziemniaczkami z mozzarellą. Dodajemy packę śmietany. Obsypujemy papryką. Maczamy ziemniaczki w musie i śmietanie i zajadamy.

Danie być może nie jest bardzo dietetyczne ale za to przepyszne. Poza tym kto myśli o diecie na jesień ?


Pozdrawiam :)

3 komentarze:

  1. Jeju, zjadłabym to z chęcią :-) Muszę wypróbować ziemniaki z mozzarellą :-) No i ten krem fasolowy też brzmi pysznie :-) Moje smaki :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj koniecznie :) to jedno z tych dań, które nie znudziło mi się od lat - zjadłabym je nawet teraz chociaż jadłam nie tak dawno ;)

      Usuń
    2. Zrobię na pewno :-) Też mam takie dania, które mogę jeść bardzo często a chyba nigdy mi się nie znudzą ;-)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...