czwartek, 3 października 2013

Ciasto dyniowe




Jestem zwolenniczką złotego środka czyli zasady nie popadania w skrajności. Musi więc być czas na dbanie o linię i czas na odrobinę przyjemności. A skoro mamy jesień to musi być ciasto dyniowe (szczególnie, że połowa zamrażalnika to mrożona dynia ...). Przepis podstawowy dostałam od koleżanki i nie byłabym sobą gdybym go trochę nie zmodyfikowała.

Wygląda w tej chwili następująco:

1 i 3,4 szkl mąki
1,25 łyżeczki sody
1 łyżeczka cynamonu
0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
3/4 szkl puree z dyni
1 szkl cukru
mały jogurt naturalny
1 jajo
2 łyżki masła o temp. pokojowej
2-3 łyżki kakao w proszku
pokruszone orzechy włoskie albo co kto lubi

Puree z dyni:  dynię pokroić na kawałki, wrzucić do garnka, rozgotować, ostudzić, zmiksować.  

Szklankę cukru utrzeć z masłem i jajkiem. Dodać pozostałe składniki - wymieszać. Całość wrzucić do przygotowanej keksówki. Piec w temperaturze 180 stopni aż do suchego patyczka. Czas pieczenia zależy oczywiście od piekarnika - przyjmijmy, że jest to ok godziny - choć mój piekarnik wymaga nawet dłuższego czasu.
Ciasto na zdjęciu zawiera suszoną żurawinę ale zdecydowanie wolę wersję z orzechami. No i kleksik bitej śmietanki też nie zawadzi. Ciasto to jak to ciasto ma jedną wielką wadę: u nas znika w ciągu 24 godzin :)

Smacznego !

6 komentarzy:

  1. Trochę słodkości na długie jesienno zimowe wieczory nie zawadzi:) Nie piekłam nigdy ciasta z dynią. Marchewkowe owszem, ale nie dyniowe:)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. właściwie dyniowe smakuje podobnie do marchewkowego :) pozdrawiam i dziękuję za pierwszy komentarz :)

      Usuń
  2. O, jak dobrze! Nieopatrznie rozmroziłam pojemnik puree z dyni- już wiem, co z nim zrobię. Zawsze piekłam po prostu z tartej surowej dyni
    Szkoda, że trzeba z tym zaczekać do jutra :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hmmm a dlaczego ja pomroziłam surową dynię zamiast od razu zrobić puree ... ? ;) pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...