czwartek, 30 kwietnia 2015

Pizza z kalafiorowym blatem.

Ponieważ dawno nie było żadnego przepisu dzisiaj coś pysznego na majówkowy lunch lub obiad.

Parę miesięcy temu przeszukując mój ukochany pinterest trafiłam na ten przepis. Pizza z kalafiorowym blatem. Przyznam, że nie spodziewałam się, że ta niby pizza będzie aż tak pyszna. Niby pizza ponieważ blat zrobiony jest nie z ciasta drożdżowego jak w zwykłej pizzy ale z kalafiora i sera. Przepis jest dobry nawet dla tych którzy nie przepadają za kalafiorem (patrz moje dzieci) ponieważ jego smak jest niewyczuwalny. Osobiście jednak bardzo lubię kalafior. Tak bardzo, że zanim zrobiłam zdjęcie pierwszej eksperymentalnej pizzy już jej nie było. Tak minęło kilka miesięcy. Wczoraj znowu naszła mnie ochota na kalafiorową pizzę ale tym razem udało mi się uwiecznić ją aparatem, choć też już w trakcie konsumpcji.


Blat kalafiorowy:

1 mały kalafior
1/4 szklanki tartego parmezanu
1/4 szklanki tartej mozarelli
po szczypcie soli, suszonej bazylii, oregano, papryki
ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
1 jajko
3 łyżki zmielonych migdałów 

Kalafior podzielony na różyczki gotujemy ok 4-5 minut. Odcedzamy i studzimy. Kalafior miksujemy lub ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Kalafiorową pulpę zawijamy w czystą ściereczkę i odciskamy wodę - najwięcej jak się da. Dodajemy pozostałe składniki. Formujemy kulę i rozpłaszczamy ją na blasze pokrytej papierem do pieczenia lub w formie do tarty na kształt pizzy. Blat nie powinien być zbyt cienki ani zbyt gruby. Pieczemy ok 15 minut w temp. 230 C aż wierzch będzie przyrumieniony. Po tym czasie układamy na nim co nam w duszy gra. U mnie był to sos pomidorowy i mozarella ale polecam też podsmażone pieczarki. Zapiekamy jeszcze 5-10 minut.

Przyznam, że kiedy robiłam pizzę widoczną na powyższym zdjęciu padło mi na oczy i totalnie pomieszałam składniki. Dałam szklankę mąki migdałowej i szklankę mozarelli i ... pizza wyszła doskonale tak jak i za pierwszym razem kiedy trzymałam się przepisu. Jak więc widać, pizza ta nie może się nie udać ;)  
Udanej majówki :)
Bea

PS.
Dla zainteresowanych przepis na szybki sos pomidorowy :
puszka krojonych pomidorów (w lecie z pewnością lepsze będą świeże)
sól, pieprz, suszona bazylia, oregano, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku
cebula (opcjonalnie)

Cebulę delikatnie podsmażam. Dodaję pomidory, czosnek i przyprawy. Duszę sos aż do odparowania płynu. Miksuję. Gotowe.



5 komentarzy:

  1. Cudowny przepis ja zrobiłam z brokułem też super.Teraz myślę co by coś z kaszą jaglaną pokombinować.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pod etykietką na słodko jest przepis na keks jaglany - baaardzo polecam :) Jakieś placuszki jaglano - -warzywne pewnie też by się znalazły w dziale kulinaria ;) A ten brokuł dałaś na wierzch czy zamiast kalafiora ?

      Usuń
    2. Zamiast kalafiora,a trochę na wierzch dla tzw wyglądu:) Keks jaglany zaintrygowałaś mnie.

      Usuń
    3. Czuję się również zaintrygowana tym brokułem ;) Muszę spróbować :)

      Usuń
  2. Brzmi bardzo zachęcająco. Uwielbiam kalafiora:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...