poniedziałek, 17 marca 2014

Mega owocowa owsianka


Parę dni temu (kiedy pogoda wyglądała jeszcze nieco inaczej ...) moje starsze dziecko przybiegło głodne z podwórka. I o co sobie zażyczyło ? Owsiankę ! Uwierzycie ? Bo mnie przez chwilę zatkało.

Dziś więc przepis na naszą wersję owsianki - baaardzo owocowej.

Składniki:
5 łyżek mixu płatków owsianych, orkiszowych, żytnich albo takie jakie po prostu macie
woda, sól
1 łyżka kakao lub karobu

jabłko, banan, pomarańcza, gruszka lub inne owoce w zależności od sezonu
pestki słonecznika, świeżo zmielony len, rodzynki, orzechy - co kto lubi

Wrzucamy płatki na gotującą i osoloną wodę. Dodajemy kakao lub karob i gotujemy aż płatki będą miękkie.
Jabłko ścieramy na tarce, pozostałe owoce kroimy na kawałki, dodajemy pestki, rodzynki, orzechy i ugotowane płatki. Zajadamy ze smakiem.


Nic odkrywczego ale osobiście nie przepadam za typową owsianką na mleku dlatego taka wersja gdzie owoce "zabijają" smak płatków jest dla mnie w sam raz. Chociaż mojemu dziecku płatki akurat nie przeszkadzają i zawsze domaga się więcej. Nie mogę doczekać się kiedy do owsianki dorzucę świeże truskawki, maliny czy borówki. Pewnie nie tylko ja czekam na wiosnę z takim utęsknieniem :)

Pozdrawiam :)
Bea

5 komentarzy:

  1. Owsiankę jadam codziennie na śniadanie :)
    Zapraszam Cię do zabawy: http://anzulkahome.blogspot.com/2014/03/kolejne-wyroznienia-liebster-blog.html
    Będzie mi miło jeśli się przyłączysz :)
    Pozdrawiam
    Ania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję :) problem tylko z następnymi nominacjami bo nie bardzo znam nowe blogi - może to więc trochę potrwać :)

      Usuń
  2. Nie wiem, czy powinnam to wiedzieć, czy też nie, ale oszukiwać nie będę - po raz pierwszy słyszę takie słowo jak "karob" i nie mam pojęcia, co to jest ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do niedawna też nie wiedziałam co to takiego ;) To odpowiednik kakao - wyglądem i smakiem - tylko z innej roślinki ;) Podejrzewamy u naszej młodszej latorośli alergię na kakao i stąd ten zamiennik. Używamy do mleka, do ciast i wszędzie tam gdzie potrzebne kakao :) Dla niealergików myślę, że ta wiedza jest zupełnie zbędna ;)

      Usuń
    2. Dzięki za wyjaśnienie :-)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...